DNA test ja of nee?

Ik twijfel al heel lang of ik een “genealogische” DNA test zal laten doen. Natuurlijk is het leuk om meer over je voorouders te weten uit een tijd waarin geen geschreven bronnen zijn, maar wat zijn de nadelen? Krijg ik te horen of ik aanleg heb voor akelige erfelijke zieken, en wat doet de testfirma met mijn DNA gegevens?

Ja of nee?

Ik heb echt jaren getwijfeld. Om mij heen deden verschillende archiefcollega’s al wel een DNA test, maar ik durfde niet. Ook zag ik de wet op de remmende voorsprong. De early adapters betaalden veel geld voor een test waar nou niet echt schokkende uitkomsten uit kwamen. (“Je voorouders kwamen uit West-Europa”. Tsja, dat weet ik ook al.)

Er waren twee zaken die mij tegenhielden. Ik wil absoluut niet horen wat er aan erfelijke ziekten in de familie zit. Noem het struisvogelpolitiek, maar op het moment dat het relevant is, dan zie ik wel verder. Ten tweede speelden onbekende risico’s een rol. Wat gaat er gebeuren als het bedrijf waar ik mijn DNA laat testen toch stiekem mijn data verkoopt? Of: wat als de databank van dat bedrijf gehackt wordt? Wat kunnen derden met mijn DNA gegevens als zij dit in handen krijgen? Zullen mijn kinderen (of ikzelf) er ooit op de één of andere manier last van krijgen, als ik mij laat testen?

Zekerheid of nieuwsgierigheid

Eigenlijk heb ik nog steeds geen antwoord dat mij 100% veilig doet voelen. Maar ja, het leven geeft sowieso geen zekerheid over de toekomst. Dus heb ik besloten om het te doen. Bovendien hoop ik dat er wettelijk ingegrepen wordt, op het moment dat het bedrijf ondanks de ontkenning daarvan in haar voorwaarden toch mijn DNA aan derden wil geven. Mijn nieuwsgierigheid wint het van de onzekerheid.

Welke test?

Uiteindelijk viel de keuze voor mij op FamilytreeDNA. Ten eerste vanwege de mogelijkheid eenmaal te betalen en “voor eeuwig” bij mijn gegevens te kunnen. Bij andere partijen zit je met een jaarlijks abonnement. Ten tweede kon ik de test doen vanuit mijn werk.

Ik beantwoord publieksvragen en tegenwoordig komen er steeds meer vragen over dit soort testen. De beste manier om hierover je kennis te vergroten is heel simpel het zelf uitproberen.

Dus op kosten van de zaak deed ik samen met collega’s een test in december 2017. Onze chef had via contacten met FTDNA al een aantal testkits op kantoor. Toen begon het wachten op de uitkomsten…

Wordt vervolgd!

CategorieënDNA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.