About

Martineʻs Historische Homepage

Hier heb ik zoveel mogelijk bronnen tussen 1593 en 1811 verzameld over ʻs-Gravendeel, een dorp in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Aangezien de doop- en trouwboeken vernietigd zijn, is stamboomonderzoek daar een uitdaging.

Mijn curriculum vitae

Ik groeide op in ‘s-Gravendeel, een dorp in de Hoeksche Waard. Sinds 1981 (ja, ik was toen 11 jaar oud…) ben ik bezig met stamboomonderzoek naar mijn eigen familie. Na mijn vwo opleiding aan het Christelijk Lyceum te Dordrecht, ben ik geschiedenis gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Vervolgens werkte ik bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Ik zocht stambomen uit van bekende Nederlanders ten behoeve van het TROS programma “Allemaal Familie”.

Daarna kwam ik als AIO in dienst van het Academisch Historisch Museum in Leiden. Mijn proefschrift ging over de Leidse studentenpopulatie tussen 1575 en 1812 en is o.a. te bestellen via www.lup.nl.

Sinds 2000 werk ik weer bij het Centraal Bureau voor Genealogie, dat tegenwoordig CBG|Centrum voor familiegeschiedenis heet. Ik ben medewerkster van de afdeling expertise van het team onderzoek en momenteel ook projectmanager digitalisatie passagierslijsten Holland Amerika Lijn.

Publicaties

 • “Het geslacht Zoeteman”, in Kwartaalblad genealogische/ historische vereniging Hoeksche Waard, jaargang 4, nr. 1, mrt. 1991.
 • Het bestuur van het oostelijk deel van de Hoekse waard tussen 1700 en 1780. Schouten en schepenen van ‘s-Gravendeel, Maasdam, Puttershoek en Strijen nader bekeken. (Doctoraalscriptie universiteit Leiden 1994 bij drs. J. A. F. de Jongste).
 • M. Zoeteman en J. van den Borne, “Allemaal Familie. Een kijkje op de set van een populair televisieprogramma”, in Genealogie. Kwartaalblad van het Centraal Bureau voor Genealogie, jaargang 1, nr. 3, sept. 1995.
 • “Het universiteitsarchief als genealogische bron voor de vroeg-moderne tijd”, in Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie, deel 51, (1997), 83-98.
 • “De universitaire studie in het Ancien Régime”, in Musaeus. Tijdschrift voor Renaissance-letterkunde, themanummer onderwijs, jrg. 6, nr. 1, juni 1998.
 • “Tot hun groot hartseer en schade”. Opsluiting op verzoek van ouders en andere familieleden, in Leids Jaarboekje, deel 90, (1998), 34-53.
 • “Een ‘s-Gravendeels student in Leiden”, in ‘s-Gravendeel door de eeuwen heen. Kwartaal-uitgave van de Historische Vereniging ‘s-Gravendeel, februari 2010, 10-12.
 • “Herrie in de familie”, in Genealogisch magazine Erfgoed, 19e jaargang, januari/februari 2011, 6-12.
 • De studentenpopulatie van de Leidse universiteit, 1575 -1812. ‘Een volk op zyn Siams gekleet eenige mylen van Den Haag woonende’. Proefschrift Leiden 2011.
 • Dorpskerk Leiderdorp 400 jaar (2020) Sinds 1883 uitgevers.
 • Verwacht: 2022 bij uitgeverij Routledge, “English students in Leiden”. Een artikel in een bundel met een nawoord van Jonathan Israel.

Meer lezen (of luisteren) over mijn proefschrift…

2 antwoorden op “About”

 1. Beste Martine, ik ben op zoek naar de geschiedenis van het geslacht Sneep. Daarover is al het een en ander – genealogisch – bekend. Ik stuit op een paar vragen waarover jij wellicht wat meer licht kan laten schijnen.
  1. De oorspong van het geslacht Sneep ligt in de Hoekse Waard (Adriaen Sneep, ca 1520). Op 4 juli 1695 krijgt achter-achter kleinzoon Andries Ysbrantsz. Sneep, een attestatie naar Willemstad. Hoewel hijzelf in ’s Gravendeel begraven wordt, worden zijn zoons in Willemstad begraven. Kun jij iets zeggen over het waarom van het vertrek van de Snepen naar West-Brabant? Ze verkeerde in gegoede kringen (heemraad); was er economische aanleiding voor, of is daarover niets te zeggen?
  2. Een kleinzoon van de stamvader Sneep (geb. ca 1594), Adriaen Jansz. Sneep was Schepen, Stadhouder en Burgmeester van ’s Gravendeel. Met name de aanduiding ‘stadhouder’ begrijp ik niet goed. Kun je iets vertellen over de bestuurlijke situatie van de Hoekse Waard van destijds, of verwijzen naar een beschrijving daarvan?
  3. Op je website komt een zekere Ary Janse voor (althans, z’n weduwe) in het Kohier 1667. Deze naam is mij onbekend, kan het zijn dat het dezelfde Sneep is als die onder vraag 2?
  Ik ben benieuwd of je me wat verder kunt helpen.
  Groet, Wim Sneep (1968)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.