Stamboomonderzoek

Ik begon met mijn stamboomonderzoek toen ik 11 jaar oud was. Echt… Geïnspireerd door de familieverhalen van opa Zoeteman ging ik op zoek. Internet bestond nog niet, dus ik fietste langs allerlei gemeentehuizen en archieven. Inmiddels zijn we zo’n 40 jaar verder. Al die jaren bleef genealogie mijn grote hobby. Ik studeerde en promoveerde in de geschiedenis aan de Universiteit Leiden en kwam te werken bij het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Hoe staat het nu met mijn onderzoek?

Stamreeks

De Zoetemannen waren tamelijk honkvast. Mijn stamvader woonde in Rijsoord, nabij Ridderkerk (omgeving Rotterdam). Na een paar eeuwen vertrokken ze een eiland verderop, naar de Hoeksche Waard. De laatste generatie verhuisde naar de grote stad, Rotterdam, maar mijn jeugd speelde zich weer af op het eiland.

Kwartierstaat

Mijn kwartierstaat is gevarieerder. Van vaderszijde veel Hoeksche Waard, maar ook een link naar Karel de Grote via de familie Hoek. Moederszijde stamt uit de omgeving van Rotterdam (o.a. Charlois en Kethel), maar heeft ook wortels in Zeeland (familie Bostelaar rond Vlissingen-Souburg) en Noord-Brabant (o.a. Sint Michielsgestel). Buitenlanders zijn er ook: iemand uit Antwerpen en een Duitse chirurgijn uit een Pruissische officiersfamilie die in Berlijn verbleef. Joodse wortels vond ik niet. Hoewel er een Brabantse familie Polak in mijn kwartieren zit, blijven deze eeuwenlang lidmaat van de Nederduits gereformeerde kerk. Waarschijnlijk moet Polak gezien worden als: vanuit Polen en waren zij niet Joods (of verlieten zij al vroeg dit geloof).

DNA

Eind 2017 deed ik een autosomale DNA test bij FamilytreeDNA, om ook deze tak van genealogische sport te gaan beoefenen. Bij dit soort onderzoek is het vooral een kwestie van je kwartierstaat zeker 7 generaties lang uitspitten, om aansluiting te vinden bij je DNA matches en zo gemeenschappelijke voorouders te vinden. De uitkomsten qua herkomst zijn uitsluitend betrouwbaar op continent niveau, bij mij 100% Europees.

Mijn vader heeft een Y DNA test gedaan, waardoor het nu ook mogelijk is de mannelijke lijn ver terug te zoeken. Uit zijn Y-37 test bleek als haplogroep (het voor Nederland gebruikelijke) M-269. Ik twijfel of ik zijn test zal upgraden naar de Big Y. Dat kost bijna 400 Euro extra…

Ook mijn jongste kind was geïnteresseerd in DNA en heeft getest bij MyHeritage.

Mijn raw data heb ik ingelezen bij MyHeritage, in welke DNA database de meeste Nederlanders te vinden zijn.

Privacy

Je merkt, ik zet weinig familie data online, en ook bij MyHeritage zul je geen stamboom vinden. Maar als je vermoedens hebt dat wij (verre) familie zijn of als je andere genealogische vragen hebt, stuur mij gerust een mail. Ik deel mijn informatie wel met anderen, maar niet op internet 😉